De top 5 mooiste fotoplekken van Deventer


Dat Deventer een prachtige stad is gesitueerd aan de IJssel hoef je maar weinig fotografie enthousiastelingen te vertellen. Ik kom dan ook niet alleen maar mensen uit de Randstad tegen langs de IJssel. Nee zelfs uit Australië en de VS komen ze om de skyline van Deventer vast te leggen. 

 

Deventer is natuurlijk meer dan alleen de Skyline. Daarom bespreek ik in dit blogartikel 5 van de mooiste plekjes van Deventer. Wat zijn de 5 mooiste fotoplekken van Deventer? Lees snel mee.

De wilhelminabrug bij zonsongergang door Bart Ros

De brug 

Voor de Deventenaren is de Wilhelminabrug natuurlijk een genot van terugzien als je op vakantie bent geweest of na een lange dag werken weer thuis komt. De brug over de IJssel met het uitzicht over de Welle is dan ook uniek Deventers. Voor niet Deventenaren is de brug natuurlijk bekend uit de film “A bridge too far”. En als je te jong bent om deze te kennen moet je hem vooral opzoeken op Google. 

 

De brug is de verbinding tussen Deventer en alles wat Over de IJssel ligt. En dat natuurlijk aan beide kanten. Voor fotografie is de brug een welk object dat overdag en in de avond tot mooie plaatjes zal leiden. In de avond is hij prachtig verlicht en kan je mooie composities maken met het verkeer, de molen of Deventer zelf als achtergrond. Ook is hij over verschillende feestdagen in een andere kleur te zien. Zo is hij in de regenboogkleuren voor de diversiteit en in het Oranje voor Koningsdag.

Afbeelding van de Bolwerksmolen in Deventer door Bart Ros

De molen 

De Bolwerksmolen is een ander uniek object binnen Deventer. Deze is meerdere keren per jaar werkend te bewonderen en licht op een steenworps afstand van het Worpplantsoen en een unieke route om te wandelen en fietsen naar Voorst. 

 

De molen ligt mooi vrij en is daardoor goed te fotograferen op verschillende manieren. Zowel met de zonsondergang als bij mooie Hollandse luchten is hij prachtig. Voor de molen bevind zich een hek dat ook mooi te fotograferen is. Loop ook eens het pad voor de molen af naar de waterkant. Met de boomstammen die gebruikt worden voor de houtzagerij (de functie van de molen) als een typerende voorgrond. 

De Waag in Deventer genomen vanaf de Brink in de winteravond door Bart Ros

De Brink en de Waag

De brink van Deventer is een hub die verbindingen heeft met alle hoeken van de binnenstad. Hierdoor kan je je fotografie hart ophalen als je hier gaat fotograferen. Vanaf de fontein zie je de Waag. Het oude Weeghuis gebouwd in 1528 en nu Museum de Waag. Maak vooral gebruik van de lijnen van de brink zelf om een mooie compositie te maken zoals te zien in mijn voorbeeld. 

Vergeet natuurlijk de fontein zelf niet met het beeld van Wilhelminafontein zelf niet met boven op de Stedenmaagd van Deventer en het wapen van Deventer. Vanaf de brink kun je zowel naar de Welle, maar natuurlijk ook foto’s maken van de Historische straten van Deventer. Zoals de Walstraat en de Bergstraat. 

 

Hotel Finch in de lente door Bart Ros

Hotel Finch 

Na al dat lopen en fotograferen is het natuurlijk tijd voor koffie (of iets sterkers?). Een van de leukste plekken omdat te doen is natuurlijk Hotel Finch in de Keizerstraat. Niet alleen is dit gebouw super om te fotograferen. Ook het interieur is super.  

De mooiste hoek is vanaf de kant van het NS-station. Maar ook vanuit de Keizerstraat zelf kan je mooie composities maken. Vergeet ook zeker niet de camera zo laag mogelijk te zetten. Het is een imposant gebouw. Ook in de avond is het gebouw mooi met de nieuwe verlichting die de gevel uitlicht. 

Deventer en de Welle in het oranje door Bart Ros

Het aangezicht van de Stad

 

Vanaf deze locaties is het even doorlopen naar de andere kant van de brink. Eigenlijk gewoon weer terug naar de Wilhelminabrug. Zeker een leuke en gezonde wandeling. Nu heb ik dan ook een beetje valsgespeeld want er zit toch gewoon het aangezicht van Deventer in deze lijst. 

 

Of je Deventer nu fotografeert vanaf de brug zelf of doorloopt naar het Worp plantsoen en IJsselhotel, je kan geen lelijke foto’s maken van het aangezicht van Deventer. 

 

Zelf vind ik hem het mooiste met hoogwater in het blauwe uurtje. Maar ook midden op de dag met een strakke blauwe lucht zijn deze locaties prachtig. 

 

Natuurlijk is er nog meer… 

 

Natuurlijk heeft Devente nog veel andere locaties die je vast kan leggen. Een paar heb ik al even kort aangehaald. De rest zal ik in een volgende artikel nog verklappen. Tot dan.

Leave a comment